Image Hosted by ImageShack.us

Fotoğrafçı Cornell Capa öldü


En iyi fotoğrafçılar yavaş yavaş yokolup gidiyorlar.

Fotoğrafçı Cornell Capa öldü


International Center of Photography'nin kurucularından, uzun süredir Parkinson hastası olan Cornell Capa, 23 mayıs cuma gecesi New York'taki evinde yaşama veda etti

1918 yılında Budapeşte'de doğan sanatçı, 1936'da erkek kardeşi, ünlü fotomuhabir Robert Capa'nın ..., yanına, Paris'e geldi. Kardeşi ve Bresson gibi önemli fotoğrafçıların baskılarını yaparak mesleğe adım atan Capa, 1937'de taşındığı New York'ta Life gibi önemli dergilerin karanlık odalarında çalıştıktan sonra 1939'da ilk fotografik hikâye serisini yayınlattı. Life dergisinde kadrolu fotoğrafçı olarak devam ettiği kariyerine, Robert Capa'nın 1954'te öldürülmesinin ardından, kardeşinin kurucularından olduğu Magnum Fotoğaraf Ajansı'nda devam etti. Burada savaş muhabirliği dâhil pek çok haber fotoğrafı çekti. Toplumsal konulara duyduğu ilgi arttıkça fotoğraf makinesini Latin Amerika'daki fakirlik, politika, Amerika'daki sosyal sorunlar ve Adlai Stevenson'dan JFK'ye güncel Amerikan politikalarıyla ilgili projeler için kullandı.
Kardeşi Robert Capa ve görevde hayatını kaybeden diğer fotomuhabirlerin anısına 1966'da International Fund for Concerned Photography'nin kurulmasını sağladı. Genç fotoğrafçılara dersler veren, sergiler düzenleyen ve kitaplar yayımlayan fon, 1974 yılında International Center of Photography'nin kurulmasının yolunu açtı. Capa 1994 yılından bu yana oluşumun unvanını taşıyan kurucu yöneticisiydi.
Dünyanın çeşitli yerlerindeki zulümlerin, dramların karşısında fotografik imajı güçlü bir araç olarak kullanan sanatçı, daha iyi bir dünya yaratma yolunda en güçlü silah olarak yine fotoğraf makinesini kullandı.




Cornell Capa nın Porfolyosu İçin TIKLA

0 yorum

Make A Comment
top