Image Hosted by ImageShack.us

Philip Jones Griffiths Vefat Etti



Phillips Jones Griffiths/Magnum Photos


Vietnam savaşının acısı ve yaralılarını görüntüleyen fotoğrafçı Philip Jones Griffith , 72 yaşında vefat etti

Vietnamda tanışıp arkadaş olan Richard Hughes ..., Griffiths’in kanserden vefat ettiğini açıkladı.

Savaş karşıtı düşüncelerin oluşmasına yardımcı olan, 71 basımı ve bir klasik olarak gösterilen “Vietnam Inc.,”deki Griffiths’in röpörtajları sayesinde tanındı. Çektiği fotoğraflar üzücüydü , Kanlar içinde vurulmuş çelimsiz bir kadın bedeni , yanarak kapkara olmuş bir kurban , Kafasında kocaman miğferle yorgunluktan bitap düşmüş çocuk asker , Hergün gazetelerde yayınlanan fotoğraflarındandı. Geleneksel savaş fotoğrafçısı asla diyemeyiz o ateşli savaş karşıtı bir barış yanlısıydı.

2002 deki bir röportajında “Tek başına tarihi dökümanlar ürettim” dedi

Amerikan askerlerinin , savaş dönüşünde her türlü kötülüğün sorumlusu olarak gösterildiği zaman da, bu sefer amerikan askerlerinin savaşta uygarca davranışlarının resimlerini kitabına ekledi. Burda aslında eleştirdiği Amerikanın savaşı yönetim tarzıydı , “ Uygarlığı ilerlemiş halkları bu yüzden kınıyorum” demesinin sebebi budur.

Karnından yaralanması sonucu ,kendi bağırsaklarını bir kasede üç gün boyunca taşımış Vietkong savaşçısına matarasından su veren Amerikan askerinin yalınlığınıda fotoğraflamıştır.

Londra’daki Frontline Clubündeki açıklamasında, “Bir çoğu çocuktan olan düzensiz askerlerin hiçbiri benim düşmanım değildi” Onların yoksulluğuna şahit olmaya gitmenin anlamını fotoğraflarında görüyoruz. Asıl düşmanın devletler ve onların bürokrasisi olduğunu sıklıkla söylerdi.

“Hemen hemen halkların tamamı , Ne yapıldığından çok ne söylendiğine bakarlar”

“Biz, ne için tehlikeliyiz, çünkü ordayız ve ne olduğunu görüyoruz”

Griffiths Wales’in bir köyü Rhuddlan’da doğdu fotoğrafçı olmak için eczacılık kariyerini yarıda kesti. Geceleri eczanede çalışıp gündüzleri fotoğraf çekmek ve çektiği fotoğrafları gazetelere satmağa çalışyordu.Gazetelerin küçümsemesi yada değerinin altında fiyat teklifleri ile karşılaşıyordu.

Henri Cartier- Bresson’un çalışmalarından çok etkilendi, Magnum fotoğraf ajansının kurucuları arsındaydı, 1980-85 yılları arasında başkana da servis verdi. 1973 –1975 arası Yom Kippur savaşında Kamboçyada çalışıyordu.


Retrospectiv çalışması olan “Dark Odyssey”i 1996 da basıldı. “Vietnam Inc.” 2001 de N0am Chomsky tanıtımıyla phaidon press tarafından tekrar basıldı. 2004 te ”Agent Orange : Vietnamın ikincil hasarı” (Agent Orange: ‘Collateral Damage’ in Vietnam ) ölümün, yaralanmanın veya vücudun deformasyonunun ne şekilde olduğunu gösterir bir fotoğrafçılık sınavının baskısıdır.


Bir röpörtajında asla evlenmediğini ve evliliğe inanmadığını “burjuva sınıfının hislerini dikte ettirdiği bir oluşum” olarak ifade etti. Vietnamdan ayrılmasıyla ilgili olarak paranın azlığını sebep gösterdi, Magnum Ajansı tarafından fotoğraflarının basım evlerine satılmasındaki sık sık zorluklar karşılaştı .1967 de Jacqueline Kennedy’nin romantic kaçamağından para kazanmak için kamboçyada bulunması, Kamboçya darbesi sırasında savaş muhabiri olarak kabul edilmesini sağladı.


Bir görüşmesinde, Kim, Ne, Niçin, Nerede, Ne zaman sorularının ilk ikisi ve son ikisinin kendisi için sıradan olduğunu ama niçin kelimesi benim görevimdir.

Haber bu yazinin linki verilerek kullanılabir .....

Alıntı : Newyork Times
Çeviri: Ferruh Bilal

3 yorum

Make A Comment
top