Image Hosted by ImageShack.us

Josef Koudelka İstanbul Retrospektif Sergisi Röportaji







Josef Koudelka istanbul Retrospektif Sergisi Roportaji

Koudelkanın retrospektifini ithaf ettiği "Samih Rifat" ın "akla kara arası" adlı kitabından Koudelkayla ilgili olarak söylediği sözler:

Koudelka nın çingeneleri kovalaması bütünüyle kendi seçimiydi; ürünlerine müşteri bulması yıllar aldı; hiçbir zaman iş güç sahibi bir fotoğrafçı olamadı

Nedir photojournalizm? ya da başka türlü sorarsak,... nedir bu saydığımız fotoğrafçıların(kertesz,brassai,bresson,frank,klein,eugene smith,strand koudelka ve daha niceleri) yeryüzündeki işlevi? sözcüğün hemen düşündürttüğü gibi fotoğrafla yapılan gazetecilik mi? yoksa basın,haber,belge kavramlarının ötesine geçen bir uğraş, kimilerinin ısrarla savunduğu gibi salt ve benzersiz bir sanat uğraşı mı? bu soruları yanıtlayabilmek için sanırım ünlü fotojournalistlere daha yakından bakmakta,yaşamlarını,düşüncelerini gözlemekte ve ortak yanlarını bulmaya çalışmakta yarar var.

Açın kitapları, dergileri, yukarda adını saydığımız fotoğrafçıların yapıtlarına bir kez daha bakın. Bresson un hintlilerini, Klein ın new york unu, Koudelka nın çingenelerini, Salgado nun köylülerini bir kez daha seyredin. ne dersiniz? geleceğe ne kalacak bu fotoğraflardan? bir belgeler dizisi mi? yoksa saf ve benzersiz bir şiir mi?

0 yorum

Make A Comment
top